You say "Jump", I say "How high?"
Wij kangaroes zijn al miljoenen jaren de onbetwiste hoogspringers onder de landdieren. Maar sinds een slordige honderd jaar hebben we er concurrentie bij gekregen in de vorm van mechanisch springende apen. Natuurlijk spelen ze vals met hun springende stokken maar in het begin vormden ze daarmee geen echte bedreiging voor ons record van 1.80 hoge sprongen. Helaas hebben we de fout gemaakt om het door de vingers te zien. Recentelijk hebben ze echter technieken ontwikkeld waarmee ze onze hegemonie begonnen te bedreigen. Nu kunnen wij ook niet meer zonder die mechanische springstokken want daarmee kan tot een meter hoger gesprongen worden dan onze "natuurlijke" 1.80!!
|
Technologie
Pogosticks kunnen op verschillende manieren werken. De traditionele duwveer is de oudste en meest voor de hand liggende techniek maar de laatste jaren zijn daar dankzij (materiaal)technische vernieuwingen uit de lucht- en ruimtevaart nieuwe aandrijvingen bij gekomen die veel hogere sprongen mogelijk maken en de deur open zetten voor extreme stunts zoals backflips.
Duwveer:
De eerste pogosticks werkten op basis van een eenvoudige stalen duwveer en dat is nog steeds een prima manier om de sprongenergie op te slaan. De duwveer is dan ook nog steeds de aandrijving van veel types pogosticks. Duwveren zijn relatief goedkoop en daarom vindt je ze ook in de wat goedkopere pogosticks. Voorbeelden van goede betaalbare pogosticks met een duwveer zijn de Flybar Maverick, Master en Super pogosticks.
Rubber thrusters:
Een andere pogostick aandrijving is met behulp van zogenaamde rubberen thrusters. Dat zou je het beste kunnen vergelijken met dikke elastieken van natuurrubber. De ultieme voorbeelden hiervan zijn de Flybar 800 en 1200.
|
Bladveer/boogveer:
Hierbij moet je niet denken aan de bladveren zoals je die onder een aanhanger zult aantreffen, maar meer aan een strip super licht fiberglas composiet materiaal dat eigenlijk meer werkt als een boogveer. Een fraai voorbeeld is de Razer Bogo Pogo. Een betaalbare fun pogo voor iedereen.
Luchtdruk (pneumatisch):
Hierbij werkt de pogostick als een pneumatische zuiger. De luchtdruk in de kamer kan worden aangepast aan het gewicht of de stijl van de rider. Met deze techniek worden de hoogste sprongen gemaakt tot zelfs 2.90 meter! Het mooiste voorbeeld hiervan is dan ook wel de Vurtego V3 waarmee dit wereldrecord werd gevestigd.
|
|
Vurtego zet het wereldrecord op 2.90 meter!!
De hoogste sprong op een Pogostick is 2.90 meter door Dan Mahoney (Canada) tijdens de jaarlijkse Pogopalooza High Jump competition, op Gateway Plaza in Salt Lake City, op 21 augustus 2010. Op een Vurtego V3.
|